Bun venit pe cel mai nou site romanesc dedicat fotbalului american !!! | contact |

 

Datorita popularitatii sale in Statele Unite, Fotbalul American e jucat intr-o multitudine de ligi, de catre amatori si profesionisti de toate dimensiunile si varstele. Mai nou fotbalul este jucat si de catre reprezentantele sexului frumos in ligi cu un caracter semi-profesionist.

Cea mai cunoscuta liga la ora actuala este cu siguranta liga nationala din SUA, sau National Football League, pe scurt NFL. Daca pana acum NFL reprezenta singura liga de calibru din state, incepand cu anul 2008, doua noi ligi sunt programate sa isi inceapa activitatea: All-American Football League si United Football League. Pe langa ligile din SUA, mai exista ligi profesioniste in peste 50 de tari, printre cele mai cunoscute fiind ligile din Germania si Japonia: German Football League (GFL) si X-League din Japonia.

Fotbalul American, cunoscut in Statele Unite sub denumirea simpla de “Football”, e un sport de echipa care combina tactici complexe cu calitati fizice deosebite ale jucatorilor, un joc in care viteza si forta troneaza. Datorita duritatii jocului se fac eforturi pentru ca acesta sa se desfasoare tot timpul in conditii de fair-play, si pentru a evita accidentarile serioase. Astfel, odata cu fiecare inceput de sezon, se introduc noi reguli, menite a-i proteja pe jucatori si oficiali.

Spre deosebire de sportul cu balonul rotund cu acelasi nume, denumirea de “Football” ce o poarta Fotbalul American in SUA, nu are nici o legatura cu lovirea unei mingi cu piciorul. Denumirea provine de la lungimea unei mingi de Fotbal American care are aproximativ 30 de centimetri, adica 1 foot.

Scopul jocului consta in a inscrie puncte prin avansarea balonului oval in terenul de tinta advers.

football game
Faza de joc intr-un meci de fotbal american

Calendar


Fotbalul este un sport de toamna. Un sezon incepe de obicei la sfarsitul lunii August si se termina in luna Ianuarie. Play-off-ul se joaca in luna Ianuarie, iar SuperBowl-ul are loc de obicei in prima Saptamana a lunii Februarie.

In general meciurile dintre licee se desfasoara Vineri, cele din colegii Sambata, iar profesionistii joaca Duminica. De prin anii ’70, liga americana a inceput sa programeze cate un meci in fiecare Luni seara.

Dupa ce sezonul colegiilor se incheie, NFL organizeaza meciuri si in zilele de Joi si Sambata.


Terenul


Dimensiunilungime – 360 feet = 120 yarzi = 109.7 m
                    – latime – 160 feet = 53.3 yarzi = 48.8 m

Delimitari -  endlines (linii de fund) – se intind pe toata latimea terenului, la ambele capete
                 - sidelines (linii de margine) – se intind pe toata lungimea terenului, pe ambele laterale
                 - endzones (terenuri de tinta) – au 10 yarzi (9.1 m) lungime, cate unul la fiecare capat al terenului. Sunt locul in care se poate marca.
                 - goal lines (linii de tinta) – delimiteaza un endzone de restul terenului. Distanta intre doua goal lines este de 100 de yarzi (91.4 m)
                 - yard lines – sunt linii care traverseaza terenul pe toata latimea lui, si care sunt amplasate din 5 in 5 yarzi, fiind deasemenea numerotate
                 - inbounds lines – sunt doua randuri paralele de marcaje scurte, amplasate la distanta de 1 yard (0.91 m), in apropiere de centrul terenului. Jocul este intotdeauna reluat cu mingea amplasata in spatiul dintre cele doua randuri de linii.
                 - goal posts (barele) – amplasate la capatul fiecarui end zone, sunt distantate la 18.5 feet (5.6 m), in liga profesionista si colegii, si respectiv 24 feet (7.3 m) in liceu. Barele sunt unite in zona inferioara de o bara transversala, situata la 10 feet (3.05 m) de sol.

football field
Schita unui teren de fotbal american


Jucatorii


- 11 jucatori pot fii pe teren din partea unei echipe la un moment dat al jocului
- 46 de jucatori activi pot fii folositi pe timpul unui meci de o echipa
- se pot efectua oricate schimbari in perioada dintre fazele de joc. Ca urmare a acestui fapt, jucatorii sunt specializati in diferite categorii, astfel incat aproape toti jucatorii unei echipe participa de obicei la cel putin 1 faza de joc
- in functie de specialitatea lor, jucatorii sunt impartiti in 3 unitati separate: ofensiva, defensiva si echipele speciale. In functie de abilitati si calitatile personale, un jucator poate face parte din una, doua sau, mai rar, toate 3 unitatile.


Durata jocului


- un meci normal de fotbal american e impartit in 4 sferturi de cate 15 minute (12 minute in liceu)
- un sfert de prelungiri este adaugat la sfarsitul celor 4 sferturi regulamentare, daca cele doua echipe sunt la egalitate. Prima echipa care inscrie puncte in prelungiri castiga meciul, conform regulii mortii subite
- daca scorul ramane egal si la sfarsitul reprizei de prelungiri atunci fie partida se incheie la egalitate (daca este in sezonul regulat), fie se mai joaca reprize de prelungiri (daca se joaca in playoff), pana cand o echipa reuseste sa inscrie
- o pauza mare este intre sferturile 2 si 3, cand echipele se retrag la vestiare pentru aproximativ 15 minute
- meciul este intrerupt adesea, astfel incat poate dura chiar 3-4 ore, in special in cazul meciurilor din NFL, transmise la diverse televiziuni (in acest caz se iau intreruperi suplimentare pentru difuzarea de reclame – asa numitele “TV Timeouts”)


Posesia mingii


- in timpul unui meci fiecare echipa poate avea mai multe posesii ale mingii
- unitatea ofensiva a echipei aflate in posesie are cel mult 4 incercari (downs) pentru a avansa cel  putin 10 yarzi (9.1 m) catre terenul de tinta advers. Daca reusesc sa castige cei 10 yarzi, primesc un nou set de 4 incercari (downs), pentru a castiga alti 10 yarzi sau pentru a inscrie. Practic, in aceasta situatie, beneficiaza de un nou prim down (first down).
- daca echipa in ofensiva nu reuseste sa castige cei 10 yarzi din 4 incercari, ei vor pierde posesia in favoarea adversarului, care va beneficia la randul sau de 4 incercari.
- cu exceptia inceputurilor de reprize, mingea este intotdeauna repusa printr-un snap. Un snap presupune ca Centrul - C (jucator in linia ofensiva) sa paseze mingea in spate, printre picioare, unui coechipier (de regula este jucatorul de pe postul de Quarterback - QB, dar in cazuri particulare poate fii si alt jucator care nu este in linia ofensiva).
- un snap se face in urma unei numaratori (snap count) a QB-ului. Scopul acesteia este ca jucatorii defensivi sa nu poata anticipa momentul in care se face snap-ul.

- avansarea mingii se poate face in 2 feluri:

runningback
Runningback in posesia mingii

- prin alergare (Rushing) – un jucator (de regula QB) ii inmaneaza (handoff) sau paseaza mingea in spate (lateral) unui coechipier (de regula Runningback - RB). Acest schimb de minge este permis in orice moment al jocului.

- prin pasa (Passing) in fata – un jucator (de regula QB) paseaza mingea, in fata, altui coechipier. Mingea poate fii pasata o singura data in fata in timpul unei incercari (down), si doar din spatele liniei de unde a fost repusa mingea (line of scrimmage)

- o incercare (down) se incheie in unul din urmatoarele cazuri:
                        - jucatorul cu mingea este pus la pamant (placat – eng. tackled), sau nu mai poate inainta din cauza adversarilor, caz in care arbitrul opreste jocul. Pentru ca un placaj sa fie incheiat, trebuie ca jucatorul placat sa atinga solul cu orice parte a corpului in afara de partile inferioare ale bratelor sau picioarelor. Jocul e intrerupt cand posesorul mingii atinge solul cu cotul sau genunchiul, ca urmare a unui contact cu adversarul.
                        - mingea pasata iese in afara terenului de joc (out of bounds) sau atinge solul inainte de a fii prinsa (pasa incompleta – eng. incomplete pass). In acest caz mingea se va relua din acelasi loc ca si inainte, pentru urmatorul down.
                        - mingea sau jucatorul cu mingea iese in afara terenului.
                        - o echipa inscrie
- arbitrul poate intrerupe jocul oricand o cere jocul, cu ajutorul fluierului .


Schimbul de posesie


- echipa in ofensiva pierde posesia mingii in unul din urmatoarele cazuri:
                        - echipa nu reuseste sa obtina un prim down (first down) – echipa nu reuseste sa avanseze 10 yarzi in 4 incercari – in acest caz echipa din aparare va primii posesia din locul unde s-a incheiat al patrulea down. In acest caz, schimbul de posesie poarta numele de turnover on downs (schimbul posesiei pe downs), dar nu este creditat ca un turnover in statistica meciului.
                        - ofensiva inscrie un touchdown sau un field goal – in acest caz, echipa care a inscris va repune mingea printr-o degajare (kickoff), asemenea degajarii de inceput de meci
                        - ofensiva degajeaza printr-un punt. Un punt este o degajare in care jucatorul lasa mingea sa cada si o loveste inainte ca aceasta sa atinga solul. Aproape fara exceptie un punt este executat la al patrulea down (4th down)
                        - un jucator din defensiva prinde o pasa in fata trimisa de echipa in ofensiva – aceasta este o interceptie (interception) – jucatorul care intercepteaza mingea poate avansa oricat pana cand este placat, scos in afara terenului sau inscrie.
                        - un jucator din ofensiva scapa mingea (fumble), iar un jucator din defensiva o recupereaza – ca si in cazul unei interceptii, jucatorul care recupereaza mingea poate avansa cu ea pana cand este placat, scos in afara terenului sau inscrie. Atat interceptiile cat si fumbles pierdute de echipa ofensiva sunt considerate turnovers (schimb de posesie), si sunt contorizate ca atare, in fiecare meci.
                        - ofensiva rateaza un field goal – defensiva primeste posesia mingii in locul din care a inceput faza (in NFL defensiva primeste mingea in locul de unde s-a sutat). Daca field goal-ul a fost executat din RED ZONE (la mai putin de 20 de yarzi de terenul de tinta), cealalta echipa primeste mingea la linia proprie de 20 de yarzi. Daca mingea sutata ramane in teren, un jucator din defensiva o poate prinde si poate inainta la fel ca in cazul interceptiei sau a unui fumble.
                        - un jucator din ofensiva, care are mingea, este placat (tackled) sau scapa mingea in afara terenului (out of bounds), in propriul teren de tinta (endzone). In acest caz se produce un safety, iar echipa din defensiva primeste 2 puncte si in plus posesia mingii dupa ce ofensiva executa un safety punt.
                        - un jucator din ofensiva provoaca un touchback – scapa mingea in terenul de tinta advers, iar aceasta iese in afara terenului – in acest caz echipa in defensiva va primii posesia mingii la propria linie de 20 de yarzi. Desi un astfel de touchback ofensiv este destul de rar, cele realizate in timpul degajarilor sunt foarte comune, si au aceeasi urmare – echipa din defensiva reia jocul de la propriul 20.


Scorul


- o echipa poate inscrie in una din urmatoarele situatii:
                        - reuseste un touchdown (TD) – acesta valoreaza 6 puncte. Un touchdown este obtinut atunci cand un jucator intra cu mingea in posesie, sau prinde mingea in terenul de tinta (endzone) advers. Este foarte asemanator eseului din rugby, singura diferenta fiind ca la fotbal american jucatorul nu trebuie sa culce mingea pentru a obtine touchdown-ul.
                        - echipa care a inscris un touchdown, are dreptul sa incerce o conversie (conversion) – si aceasta prezinta similitudini cu rugby-ul. In cazul unei conversii, mingea este plasata la linia de 3 yarzi, in terenul echipei din aparare (adica la doar 2.7 metri de terenul de tinta advers) sau, in NFL, la linia de 2 yarzi (1.8 metri). Din aceasta situatia echipa are doua variante:
                                                1) suteaza mingea printre barele verticale, si peste cea transversala – este varianta cea mai des uzitata, dar care aduce doar 1 punct – aceasta conversie mai poarta numele de extra-punct (extra-point) sau point after touchdown (PAT)
                                                2) incearca sa ajunga din nou cu mingea in end-zone printr-o alergare (rush) sau pasa (pass) – este varianta mai rar folosita, dar care aduce 2 puncte – in general antrenorii apeleaza la aceasta varianta de a inscrie doar atunci cand un singur punct in plus sau in minus nu face nici o diferenta – acest tip de conversie poarta numele de two point conversion. In colegiu, daca echipa din aparare recupereaza mingea si o returneaza in terenul de tinta advers, atunci ea primeste cele doua puncte.
                        - reuseste un field goal (FG) – este o lovitura de picior, asemanatoare loviturilor de pedeapsa din rugby, si valoreaza 3 puncte. Ca si la rugby, mingea trebuie sutata printre barele verticale si peste cea transversala, si se poate executa fie din pozitie fixa (un coechipier tine mingea in pozitie pentru sut) fie din cadere (drop-kick). Cea din urma varianta este foarte rar folosita in fotbalul modern, inregistrand doar doua reusite in ultimii 60 de ani. De regula se apeleaza la un field goal atunci cand echipa in ofensiva este la al patrulea si ultim down, si se afla la o distanta suficient de apropiata de end zone, pentru a putea reusi (de regula 35 de yarzi sau mai putin – in functie de conditii meteo si valoarea jucatorului care suteaza - kicker).
                        - defensiva obtine un safety – valoreaza 2 puncte – un safety se produce atunci cand defensiva reuseste sa placheze (tackle) un jucator ofensiv in propriul lui teren de tinta (end zone). Este tot safety si daca ofensiva scapa mingea (fumble) in afara terenului din terenul de tinta, se blocheaza o degajare in afara end zone-ului, sau comite diferite infractiuni in propriul teren de tinta. Safety-urile se produc destul de rar, dar pe parcursul unui sezon se pot regasi in fiecare an cateva cazuri.


Lovituri de inceput si lovituri libere


            - fiecare repriza incepe cu un kickoff (lovitura de inceput), si de asemenea echipele care au inscris printr-un touchdown sau field goal repun mingea in joc printr-un kickoff. Mingea este degajata de pe un suport de pe propria linie de 30 de yarzi, iar un jucator din echipa adversa incearca sa prinda mingea si sa avanseze cu ea cat mai mult. Ofensiva va incepe jocul din locul unde cel care a returnat mingea este oprit. Daca mingea este prinsa in propriul endzone, returnerul poate fie sa incerce sa avanseze cu ea fie sa ingenuncheze in propriul teren de tinta (touchback). In acest ultim caz ofensiva va incepe cu mingea la propria linie de 20 de yarzi. Este tot un touchback si daca mingea iese in afara terenului in end zone. Daca mingea iese in afara terenului (nu din end zone), atunci echipa care a degajat este penalizata pentru procedura ilegala – repunere in afara terenului (illegal procedure – kickoff out of bounds) iar ofensiva va incepe din locul in care a iesit mingea sau de la propria linie de 40 de yarzi. Spre deosebire de un punt mingea repusa poate fii recuperata de echipa care suteaza, dar doar dupa ce a parcurs cel putin 10 yarzi. De obicei o echipa care are nevoie de puncte pe final de meci, si are putin timp la dispozitie va apela la aceasta metoda prin executarea unui onside kick.
            - la fel ca in cazul unei repuneri, si un punt sau un turnover poate rezulta intr-un touchback.
            - daca o echipa a inscris printr-un safety, atunci echipa adversa va repune mingea in joc printr-o lovitura libera de la propria linie de 20 de yarzi. Acesta se mai numeste si safety punt, fiind practic un punt executat dupa ce s-a produs un safety.


Infractiuni si Penalizari


- fotbalul american are o serie foarte variata de infractiuni si penalizari prin care este pedepsita echipa care incalca anumite reguli de joc.
- penalizarile sunt sactionate in NFL prin aruncarea pe teren a unui steag galben, de catre fiecare arbitru care observa o infractiune. Steagul se arunca imediat dupa producerea infractiunii si, pe cat posibil, in apropierea locului unde ea s-a produs.
- de regula, penalizarile se soldeaza cu pierdere de yarzi si/sau pierdere de down.
- dupa ce este intrerupt jocul ca urmare a unei infractiuni, echipa impotriva careia aceasta s-a produs are optiunea de a accepta aplicarea unei penalizari, sau de a pastra rezultatul din teren. Aceasta se intampla, intrucat uneori, o echipa a castigat mai mult decat ar castiga daca cealalta echipa ar fii penalizata (aici poate fii vorba de o pozitie mai buna, de posesie sau alte situatii favorabile).

false start

Arbitru semnalizand un False Start

- cateva infractiuni mai des intalnite sunt:
            - false start (start fals) – un jucator ofensiv se misca dupa ce s-a asezat in formatia ofensiva, dar inainte de snap
            - offside – un jucator defensiv se afla in zona neutra (zona dintre cele doua linii – ofensiva si defensiva) – practic este un start furat de catre defensiva
            - holding (tinere)- un jucator il tine sau il trage pe alt jucator decat cel aflat in posesia mingii
            - pass interference (interferenta la pasa) – un jucator isi impiedica adversarul sa prinda mingea prin metode ilegale (regulamentul spune ca orice jucator incerca sa prinda o minge pasata e obligat sa urmareasca mingea, si nu are voie sa isi incomodeze intentionat adversarul, pana cand acesta nu a facut contact cu balonul) – interferenta la pasa poate fii si ofensiva si defensiva
            - delay of game (intarzierea jocului) – jocul este inceput mai tarziu decat timpul permis pentru pregatirea fazei de joc
            - face mask (tinere de masca) – un jucator placheaza un adversar tinandu-l de masca din fata a castii sale – se sanctioneaza in functie de gravitate
            - block in the back (blocaj din spate) – un jucator isi blocheaza un adversar (in afara de purtatorul mingii) din spate, deasupra taliei – in conditii speciale e legala
            - clipping – un jucator blocheaza un adversar (altul decat posesorul mingii) din spate, mai jos de talie - in conditii speciale e legala
            - encroachment – un jucator din defensiva avanseaza si isi atinge un advers inainte ca mingea sa fie pusa in joc (inainte de snap).

Pozitiile in teren


           

- In functie de rolul si pozitia ocupata in teren jucatorii de fotbal american se impart in multe categorii. In special in NFL, unde se joaca la cel mai inalt nivel, fiecare jucator are o singura pozitie bine definita in ofensiva sau defensiva.

Ofensiva
            - in functie de posibilitatea de a prinde o pasa in fata, jucatorii din ofensiva se impart in doua categorii: eligible (au voie sa prinda o pasa in fata) si ineligible (nu au voie sa prinda o pasa in fata)
            - ineligible – jucatorii din linia ofensiva (offensive linemen - OL) – rolul lor este sa protejeze quarterback-ul si sa creeze culoare pentru running back.
                        - centerC – repune mingea in joc printr-un snap
                        - right guard si left guardRG si LG– sunt asezati in stanga si dreapta centrului
                        - right tackle si left tackleRT si LT – sunt asezati in stanga si dreapta liniei ofensive
            - eligible – ceilalti 6 jucatori din ofensiva
                        - quarterbackQB – coordonatorul echipei, este in majoritatea cazurilor, cel care primeste mingea de la centru (C) si o poate pasa in fata, sau inmana unui alt jucator care sa alerge cu ea. La fel de bine poate si sa pastreze el mingea, si sa alerge cu ea.
                        - running back - RB – este jucatorul care de obicei alearga cu mingea primita de la QB. Jucatorii de pe aceasta pozitie sunt impartiti in doua categorii:

football positions

Pozitiile in teren

                           - halfback (HB)/tailback (TB) – este jucatorul asezat cel mai in spate in ofensiva – e jucatorul de viteza folosit pentru majoritatea alergarilor
                           - fullback (FB) – este jucatorul asezat de regula intre QB si HB – e jucatorul de forta, folosit pentru alergari mai scurte si pentru blocaj
                        - wide receiverWR – este jucatorul care se aseaza de obicei aproape de linia de scrimmage, in dreptul liniei ofensive, si, de obicei, aproape de marginile terenului (sidelines) – jucator de viteza, si de obicei si inalt, specializat in a prinde pasele in fata – atunci cand schema de joc nu e o pasa, ci o alergare, ajuta la blocaj
                        - tight endTE – este jucatorul care se aseaza in stanga sau dreapta liniei ofensive, ajutand la blocaj sau primind pase – este de obicei un jucator inalt si mai puternic decat WR, folosit adesea pentru pase pe distante scurte sau medii – este practic o combinatie intre OL si WR.

- cel putin 7 jucatori trebuie sa fie aliniati la linia de scrimmage la inceputul fiecarei faze. Ceilalti jucatori se pot alinia oriunde in spatele liniei ofensive.

Defensiva
            - linia defensiva (DL) – e alcatuita din 3 pana la 6 jucatori, aliniati fata in fata cu linia ofensiva (OL) – scopul juctaorilor din linia defensiva este sa il placheze pe RB sau, daca schema de joc e o pasa, sa ajunga la QB, cat mai rapid posibil
            - linebackers (LB) – se aliniaza in spatele liniei defensive, si sunt de multe ori cei mai buni jucatori din aparare, cei care trebuie sa se apere si in fata (pentru a opri RB) cat si in spate (pentru a preveni pasa) – de regula coordonatorul apararii este un LB
            - defensive backs (DB) – reprezinta ulttima linie de aparare, cunoscuta si sub denumirea de secondary – este compusa din cel putin 3 jucatori (de regula 4), care pot fii safety (free safetyFS, sau strong safety - SS) sau cornerback (CB) – rolul lor principal este sa previna pasele, si, mai rar, sa urce pentru a opri o alergare sau a il opri pe QB.